ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΝΙΩΤΙΚΟ – ΞΙΝΟ

Πολλά από τα ελληνικά νησιά φημίζονται για την κτηνοτροφία τους. 

Το Τυροκομείο Νιώτικο, στην Ίο αποτελεί μια ακόμα απόδειξη πως υπάρχει κτηνοτροφία στο Αιγαίο και μας δίνει εξαιρετικής ποιότητας τυριά.

Τα κοπάδια ζουν ελεύθερα στα βοσκοτόπια της Ίου και το γάλα τους φτάνει ολόφρεσκο στο Τυροκομείο Νιώτικο για να ξεκινήσει η παρασκευή των τυριών.

Στο Νιώτικο τυροκομούν Γραβιέρα, Κεφαλοτύρια, Μυζήθρα, το ξεχωριστό «Ομήρου Τριλογία» από πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα, το πικάντικο Σκοτύρι με πιπέρι και θρούμπι και το Ξινό, όλα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.

Αν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε το Ξινό τυρί της Ίου δε θα δυσκολευτούμε. Έχει φρέσκια δροσερή γεύση με την υπόξινη  ένταση που αγαπάμε στα κατσικίσια τυριά.

Ως κατσικίσιο είναι και μαλακό, αλλά έχει σώμα. Έτσι αν θέλουμε το τοποθετούμε σε κομμάτια πάνω από το φαγητό μας και αν προτιμάμε το αλείφουμε (σε φρυγανισμένο ψωμί, σε παξιμάδια).

Στο ξινό ταιριάζουν πολλά αρωματικά βότανα, ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, ό τι βάλει ο νους μας.

Δένει στις σαλάτες του καλοκαιριού γιατί οι ντομάτες, οι πιπεριές, το κρεμμύδι του πάνε. Με την κάππαρη και τον κρίταμο έχει τέλειες σχέσεις.

Όποιος σκέφτεται να φτιάξει τυροπιτάκια, ναι!

Σε μια ελαφριά μακαρονάδα λαχανικών θα δώσει την ένταση και τη δροσιά του. Αν διαλέξετε ζυμαρικά ολικής άλεσης ακόμα καλύτερα.

Ο συνδυασμός του Ξινού τυριού με τα ψητά λαχανικά είναι απίστευτος.

Στις τηγανητές πατάτες, με ή χωρίς λουκάνικα.