ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ – ΚΑΤΙΚΙ

Έθρεψε γενιές και γενιές, αυτό το μαλακό, δροσιστικό και απίστευτης γεύσης προϊόν γάλακτος.

Το τσαλαφούτι, στην περιοχή της ορεινής Τριχωνίδας, όπου έχει την έδρα του το τυροκομείο του Παπαθανασίου, αλλά και στην υπόλοιπη περιοχή που εκτείνεται από την Αιτωλοακαρνανία έως την Ευρυτανία το έλεγαν κατίκι.

Όμως σήμερα πανελλαδικά έχει επικρατήσει το όνομα τσαλαφούτι.

Ένα προϊόν που οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι χωρικοί της περιοχής το είχαν πάντα διαθέσιμο, χειμώνα-καλοκαίρι, μαζί με λίγο ψωμί συμπλήρωνε το κολατσιό τους. Ήταν μια εποχή όπου η φέτα δεν ήταν τόσο διαδεδομένη ή μάλλον θα ήταν ακριβή.

Με το πέρασμα του χρόνου το κατίκι ξεχάστηκε και κανείς δεν μιλούσε πια για αυτό, αφού ήταν η τροφή των φτωχών και των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Ήταν βέβαια και το γεγονός ότι δεν υπήρχε πολύ παραγωγή.

Με την διάδοση και την εισαγωγή από το εξωτερικό διάφορων αλειμμάτων με βάση το τυρί, όπως το cottage cheese ή τα τύπου Philadelphia, κάποιοι (ξανά) ανακάλυψαν το κατίκι με αποτέλεσμα σήμερα να το γνωρίζουν όλοι. Από την στάνη πέρασε πια στα τυροκομεία και από εκεί στα super maket όλης της Ελλάδας.

Είναι όμως όλα τα κατίκια ή τα τσαλαφούτια το ίδιο; Σίγουρα όχι. Ανάμεσα στα όσα έχουμε δοκιμάσει από την αγορά, ξεχωρίζει πάντα το «Tσαλαφούτι Παπαθανασίου». Ένα εξαιρετικό κατίκι με όλα τα παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας-Ευρυτανίας, της περιοχής που οι κάτοικοί της ήξεραν να φτιάχνουν κατίκι από αιώνες.

Αυτό το κρεμώδες τυρί Παπαθανασίου, από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, παρουσιάζει με όλο το μεγαλείο την παράδοση του τόπου. Κυρίαρχα στοιχεία του είναι η πυκνή, βελούδινη και ευχάριστη υφή.

Το απλώνεις σε μια φέτα ζεστό ζυμωτό ψωμί και σε ταξιδεύει στις κορυφές του Παναιτωλικού όρους ή στο Βελούχι του Καρπενησίου. ΟΚ, μπορείς να το απλώσεις και σε ντάκο ή παξιμάδι, αλλά η αρχέγονη γεύση του «ξυπνάει» μόνο με το χωριάτικο ψωμί. Οι χρήσεις του «Tσαλαφούτι Παπαθανασίου» είναι πολλές όπως σε σαλάτες, σε ζυμαρικά, σε σάλτσες ή πίτες.

Μια ωραία ιδέα είναι ως ντιπ για τηγανητές πατάτες.

Όπως και να το χρησιμοποιήσετε θα είναι εκεί πάντα τα υπόξινα αρώματα του, η δροσιά του και η… ιστορία των βουνών της περιοχής.