ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Οι μαύρες σταφίδες είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αγαπημένα ελληνικά προϊόντα διεθνώς. Στον Ενιαίο Αγροτικό συνεταιρισμό Ζακύνθου τις βρήκαμε τυποποιημένες στην κλασική τους εκδοχή αλλά και ως έδεσμα, με επικάλυψη από σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα υγείας.

Η Ζάκυνθος αποτελεί παραδοσιακό τόπο καλλιέργειας σταφίδας (συγκεκριμένα, μιλάμε για μαύρες σταφίδες, μικρού και μεσαίου μεγέθους) αφού η παραγωγή εκεί έχει ξεκινήσει από τον 16ο αιώνα και ακόμα ακολουθείται η μέθοδος της φυσικής  αποξήρανσης των σταφυλιών προς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι σταφίδες μπορούν να καταναλωθούν ωμές η να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι ζακυνθινές σταφίδες είναι δημοφιλείς όχι μόνο για την πλούσια μεστή γεύση τους αλλά και γιατί δεν έχουν κουκούτσι. Ειδικά όταν μπαίνουν σε γλυκά και αρτοσκευάσματα το κουκούτσι πρέπει να απουσιάζει γιατί επιδρά στο γευστικό σύνολο, τη σύνθεση του μίγματος και ενοχλεί όταν το βρίσκουμε στο δάγκωμα.

Πολύ σωστά λοιπόν ο Αγροτικός συνεταιρισμός Ζακύνθου δημιούργησε τη σειρά με τις σοκολατένιες σταφίδες. Είναι ένα υπέροχο σνακ – κέρασμα, ενώ όταν μπαίνει σε γλυκές παρασκευές δίνει τον καλύτερο εαυτό της. Οι μικροί αποξηραμένοι καρποί τυλίγονται από μια δόση σοκολάτας που αφήνει ισορροπημένη γεύση γλυκιάς απόλαυσης αναδεικνύοντας τα αρώματα των καρπών.

Η αεροστεγής συσκευασία είναι πρακτική, την ανοίγουμε και την ξανακλείνουμε εύκολα ενώ το προϊόν μας παραμένει φρέσκο. Στη μια πλευρά διαβάζουμε το συνεταιρισμό, τον τόπο καλλιέργειας και τι περιλαμβάνει η συσκευασία του. Στην πίσω πλευρά βρίσκουμε αναλυτικές πληροφορίες για τη θρεπτική αξία της σταφίδας και της σοκολάτας (εάν έχουμε διαλέξει σταφίδες με επικάλυψη).

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ελληνικές σταφίδες έχουν σημαντική θρεπτική αξία σε μια υγιεινή διατροφή. Βρίσκονται στην κορυφή των αντιοξειδωτικών τροφών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, καλίου, ιχνοστοιχείων και βιταμινών Α, B1, B2, B3, B6, αποτελώντας κατά συνέπεια ένα ακόμα μυστικό της ελληνικής διατροφής. Τέλος βοηθούν στην καταπολέμηση ουλίτιδας και τερηδόνας.