ΧΑΣΙΩΤΗ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ

Το ομολογώ λατρεύω τα παξιμάδια χαρουπιού.  Μου τραβάνε την προσοχή και όπου τα βρίσκω τα παίρνω γιατί έχω ξεκινήσει ένα προσωπικό τεστάρισμα γεύσης – υφής.

Τι μου πάει στο αλάτι, πόσο μικρά ή μεγαλύτερα θέλω να είναι, τα δαγκώνω χωρίς φόβο αλλά με πάθος;

Βρέθηκαν λοιπόν αρκετά τέτοια παξιμαδάκια και τα έχω τιμήσει με διάφορους συνδυασμούς. Με κρύα πιάτα, σε σούπες, με σαλάτες, με καλοκαιρινά μεζεδάκια…πόσα να πω! Τα αγαπημένα μου έως αυτή την ώρα που γράφω είναι οι μπουκίτσες που ξετρύπωσα στο Χασιώτη.

Μικρά κυβάκια χαρουπιού, με ή χωρίς πρόσθετο αλάτι από τα Σφακιά φυσικά αφού η Κρήτη κάτι μας έμαθε για το χαρούπι και τα παράγωγά του. Τόσο αφράτα και τόσο γευστικά, δε θες καν να τα συνοδεύσεις, θα φας 6, 8, 10 από μόνα τους πριν τα σερβίρεις. Τα ζητάς το ίδιο σε μια αυγουστιάτικη ντοματοσαλάτα όσο και στη ζεστή σου σουπίτσα.

Γιατί; Μα δε χάνουν το σώμα τους, αγαπάνε τις σάλτσες και το υγρό στοιχείο, τραβάνε τις νοστιμιές χωρίς να εξαφανίζεται η γεύση τους. Δοκιμάστε τα με τυριά, αλάνικα και αλείμματα.