ΛΟΥΚΟΥΜΙ KAI ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΕΡΩΝ ΜΕ ΡΟΔΙ – ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Στην άκρη της Ελλάδας, στον Έβρο, στο χωριό Φέρες, η οικογένεια Γιαννακίδη καλλιεργεί στο κτήμα της ροδιές. Με την παραγωγή της, η οικοτεχνία φτιάχνει λουκούμια και μαρμελάδα.

Ανεξάρτητα από τη συνεισφορά του στην υγεία το ρόδι ξεχωρίζει για τη γεύση του. Οι σπόροι του τρώγονται φρέσκοι, γίνονται χυμός και μπαίνουν σε πολλές μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές παρασκευές. Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι πιο όξινοι ή πιο γλυκείς, λιγότερο ή περισσότερο ζουμεροί.

Στην Ελλάδα η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι η όξινη, ρυθμίζουμε λοιπόν τις συνταγές ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Στην αγορά βρίσκουμε αρκετά προϊόντα από ρόδι, π.χ. φρέσκους χυμούς, για να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Αλλά και γλυκίσματα από ρόδι που δίνουν μια νέα φρεσκάδα στις γευστικές μας συνήθειες.

Ας πάρουμε τη Μαρμελάδα Ρόδι Έξτρα Γιαννακίδη. Η οικοτεχνία έχει φτιάξει μαρμελάδα από τη σοδειά της, 53% χυμός ρόδι, ζάχαρη και πηκτίνη. Είναι ενδιαφέρον πως δε χάνεται η οξύτητα του καρπού γεγονός που δίνει φρεσκάδα στη γεύση. Επίσης δε βρίσκουμε ένα βαρύ, συμπαγές σώμα, η μαρμελάδα παραμένει υδαρής και απλώνεται αέρινη πάνω σε ψωμάκια, μπισκοτάκια ή τσουρέκι.

Εδώ θα θυμηθώ και το Λουκούμι Φερών από Ρόδι του Γιαννακίδη. Άλλη μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να εμπλουτίσουμε τα παραδοσιακά προϊόντα με νέες γεύσεις. Αυτές οι μικρές μπουκίτσες (από ζάχαρη και νερό όπως ξέρουμε) κερδίζουν πολλά από τις ιδιότητες του ροδιού, γίνονται ροδί στην όψη, ανάλαφρες στο άρωμα και βγάζουν νότες φρεσκάδας.

Μερικά στοιχεία ακόμη

Η ροδιά κατάγεται από την Περσία, από εκεί έφτασε να καλλιεργείται και στη Δύση. Από την αρχαιότητα το φυτό ήταν δημοφιλές ως καλλωπιστικό αλλά και για την διατροφική του αξία. Σήμερα μετά από μελέτες γνωρίζουμε τα οφέλη του ροδιού για τον οργανισμό μας και το έχουμε κατατάξει στα super foods.

Το ρόδι είναι πλούσιο:
Σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, PP και Ε.
Σε μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο).
Σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες.
Περιέχει 15 αμινοξέα και πολλά ιχνοστοιχεία.

Μαρμελάδα Ρόδι έξτρα