ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ: ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ ΣΕ ΛΑΔΙ

Καπνιστό Πορτομπέλο σε λάδι, η νέα πρόταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων που σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, διευρύνει τις γευστικές μας αναζητήσεις σχετικά με τα μανιτάρια, τους ξεχωριστούς αυτούς κατοίκους των ελληνικών βουνών.

Το Μουσείο βρίσκεται στην Καλαμπάκα, δίπλα σε ένα από τα σημαντικότερα Μοναστηριακά συμπλέγματα της χώρας. Η ευρύτερη περιοχή, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, είναι και αγαπημένη των μανιταρόφιλων, με μοναδικές διαδρομές αναζήτησης του κρυμμένου θησαυρού…

Τα μανιτάρια είναι δυνατοί παίκτες -επικίνδυνοι, όμως για τους μη μυημένους-  και θέλουν εμπειρία, γνώσεις και υπομονή.

Αν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, υπάρχουν και οι εύκολες/ασφαλείς διαδρομές, όπως το e-shop του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων, ένα κλικ και έρχονται στην κουζίνα μας.

Παίρνουμε στα χέρια μας ένα γυάλινο βαζάκι με ξύλινο καπάκι, «Καπνιστό πορτομπέλο με λάδι». Βλέπουμε το μανιτάρι κομμένο συμμετρικά, με τα μπαχαρικά του, μέσα στο λαδάκι, περιεκτικότητα, 290 γραμμ.

Περιμένει  από εμάς μια απόφαση. Τί τραβάει η όρεξή μας; Δύσκολη επιλογή, γιατί το κάπνισμα ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του μανιταριού και διευρύνει τις γευστικές του δυναμικές. Η γήινη προσωπικότητα του πορτομπέλο εμπλουτίζεται, γίνεται πιο δυναμική με νότες ξύλου, γης και ελαφριά πικράδα.

Αρχικά, το δοκιμάζουμε, χωρίς παρεμβάσεις, μετά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, βάζουμε λίγο παλαιωμένο βαλσάμικο, σος ή σάλτσες. Φυσικά, μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, θα δέσει τέλεια με παλαιωμένα τυριά, ψητά λαχανικά και κριτσίνια.

Αν θέλουμε, το βάζουμε σε συνταγή. Ριζότο, κριθαρότο, πιλάφι και ζυμαρικά πάντα καλοδέχονται τα εύγευστα μανιτάρια, μέσα σε πλούσιες σάλτσες. Αλλά και οι μπριζόλες συνοδεύονται ωραία από καπνιστά πορτομπέλο σβησμένα με κόκκινο κρασί.

Στο Πωλητήριο του Μουσείου και στο site του, υπάρχουν πολλά προϊόντα με βάση τα μανιτάρια. Επίσης στο site υπάρχουν κάποιες συνταγές για να πάρουμε έμπνευση.